Καθαρισμος καμιναδας τζακιου - CK Service

Είμαι ο Χρήστος Κοτέλης και ασχολούμαι ενεργά τα τελευταία 10 χρόνια με τον επαγγελματικό καθαρισμος καμινάδας τζακιου.

Ο καθαρισμος καμιναδας τζακιου είναι ο επαγγελματικός κλάδος που δραστηριοποιούμαστε στο 80% της δουλειάς μας. Διαθέτουμε αποκλειστικό συνεργείο αποκλειστικά για την συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία.

Το τζάκι είναι μια πολύ ιδιαίτερη κατασκευή η οποία αν δεν χρησιμοποιείται σωστά υπάρχει κίνδυνος για φωτιά. Εαν δεν ”τραβάει” σωστά μακροπρόθεσμα να υπάρχουν πνευμονοπάθειες. 

Γι’ αυτό ο καθαρισμος καμιναδας καλό θα ήταν να γίνεται ανα έτος ή ανά 2 έτη ανάλογα με την χρήση του.

Αυτό διότι με την καύση ξύλων και συχνών ψησιμάτων δημιουργείται στην καμινάδα μια στρώση απο ριτίνη πίσσα και καπνιά. Με την σειρά της δημιουργείται μια εύφλεκτη στρώση πουριού.

Αυτά είναι η αφορμή για αρκετές φωτιές σε καμινάδες καθώς και την μειωμένη του απόδοση. Είναι ωστόσο βασικό ο πελάτης να διαλέξει το κατάλληλο συνεργείο για τον καθαρισμό της καπνοδόχου του. Καθώς κάποιοι τεχνικοί στον χώρο παραμελούν την ύπαρξη του κλαπέτου, αλλιώς τάμπερ. Για αυτό και ο καθαρισμος καμιναδας χρήζει εξειδικευμένου συνεργείου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλα τα κατακάθια τα οποία ξύσανε να μείνουν εκεί και να κινδυνεύουμε για φωτια, Ακόμα και μέσα στο σπίτι εάν η ποσότητα είναι μεγάλη. Ο καθαρισμος τζακιου είναι μια εργασία η οποία θα πρέπει να γίνεται ετησίως ή ανα 2 έτη ανάλογα την χρήση και την αρχιτεκτονική της καμινάδας.

Η εταιρεία μας, CK Service σε συνεργασία με το tzakades.gr διαθέτει ένα εκπαιδευμένο και άρτιο προσωπικό. Θα καθαρίσουμε εξονυχιστικά κάθε μέρος του τζακιού και θα διεκπεραιώσουμε άμεσα τον ετήσιο καθαρισμό τζακιου σας με συνέπεια και υπευθυνότητα με τιμές από μόλις 25 ευρώ. Δεν χρησιμοποιούνται χημικά κατά την διάρκεια του καθαρισμου καμιναδας.

Φροντίζουμε να καλύψουμε την εστία με νάυλονκαι να μην λερώσουμε τον χώρο στο παραμικρό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τζάκι σας κυριολεκτικά αμέσως μετά τον καθαρισμο τζακιου.

Ο καθαρισμος τζακιου γίνεται από κάτω προς τα πάνω με ειδικές βούρτσες και κοντάρια πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε τον καθαρισμό ανεξαρτήτως καιρού. Έτσι διασφαλίζουμε στους πελάτες μας οτι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες μας 365 ημέρες τον χρόνο.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι καθαρισμού με πολλά διαφορετικά εργαλεία. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όπως:

 • Την διάμετρο της καμινάδας.

 

 • Την καύσιμη ύλη (ελιά, δρυς, οξιά, μπρικέτες κ.α)

 

 • Τον εξαερισμό του τζακιού και το κατά πόσο εύκολα λερώνει η καμινάδα

 

 • Το υλικό της καπνοδόχου (inox, μαντέμι, πυρόλιθος κ.α). Αναλόγως τα υλικά χρησιμοποιούμε διαφορετικά εργαλεία για τον καθαρισμο της καμιναδας

 

 • Την κλίση της καμινάδας

 

Υπάρχουν και περιπτώσεις οπού η καμινάδα μπορεί να κάνει γωνία 90 μοιρών στο ύψος της πλάκας. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να γίνει μια διάγνωση για να μπορέσουμε σε συμφωνία με τον πελάτη να βρούμε μια εναλλακτική προσέγγιση καθώς αν ο καθαρισμός δεν γίνει από έμπειρο τεχνικό να αχρηστέψει το τζάκι μας.

Όπως και να εχει με πάνω από 1500 καθαρισμούς στο ενεργητικό μας και ποσοστό επιτυχίας 100% εγγυόμαστε οτι θα φέρουμε εις πέρας τον καθαρισμό και θα σας αφήσουμε πλήρως ικανοποιημένους ανεξαρτήτος δυσκολίας ή ιδιαιτερότητας της καμινάδας.

Μπορείς να μας καλέσεις σε κάποιο από τα νούμερά μας και να κλείσεις ένα ραντεβού ακόμα και αυθημερόν για τον καθαρισμοσ τζακιου σου.

Παρέχουμε ειδικές εκπτώσεις σε σταθερούς πελάτες, σε κτήρια με πάνω από 1 τζάκι αλλα και σε συστάσεις νέων πελατών. Έαν είστε τρίτεκνοι, άνεργοι ή φοιτητές δικαιούστε έκπττωση 10% στο πρώτο ραντεβού για καθαρισμος καμιναδας με την CK Service.

Μην διστάσεις. Κάλεσέ μας σήμερα κιόλας, και ένας έμπειρος τεχνικός τζακιών θα είναι άμεσα δίπλα σου

 

 

 

Τι να κάνω αν το τζάκι μου πήρε φωτιά ;

Σε περίπτωση που εντοπιστεί μεγάλη ποσότητα καπνού ή καταλάβετε οτι η καμινάδα σας πετάει σπίθες θα πρέπει ψύχραιμα χωρίς πανικό να ακολουθήσετε τα εξής βήματα.

 

 • Θα πρέπει πάντοτε σε μια άκρη να υπάρχει ένα σετ αξεσουάρ τζακιού, ένα πυρίμαχο γάντι, ένας μεταλλικός κουβάς καθώς και ένας μικρός πυροσβεστήρας.

 

 • Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να βγάλετε από την εστία τα κούτσουρα και την στάχτη και να τα τοποθετήσετε στον μεταλλικό κουβά. Με την σειρά τους αυτά πρέπει να μεταφερθούν έξω σε κάποια βεράντα ή μπαλκόνι.

 

 • Έπειτα θα πρέπει προσεχτικά να κλείσετε το κλαπέτο ή τάμπερ αφού έχετε εκτείνει το χέρι σας στο σημείο του μοχλού ή της αλυσίδας. Με αυτόν τον τρόπο απομονώνουμε την καμινάδα από οξυγόνο και η καύση της φωτιάς επιβραδύνεται μέχρι να σβήσει.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται εντός της καμινάδας μπορεί να είναι πάνω από 1000 βαθμούς Κελσίου. Θα πρέπει να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα και να κρατήσετε σε απόσταση μέρη του σώματος όπως το πρόσωπο διότι μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά εγκαύματα.

 

 • Καλούμε την πυροσβεστική και ενημερώνουμε για την σοβαρότητα του προβλήματος ωστε να μας εξυπηρετήσουν άμεσα.

 

 • Με την σειρά της η πυροσβεστική θα παρακολουθήσει την πορεία της φωτιάς της καμινάδας και θα αποφασίσει εαν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν πυροσβεστήρα ξηράς σκόνης ή αν αυτό δεν είναι απαραίτητο.

 

 • Με την σειρά σας θα πρέπει να καλέσετε έναν τεχνικό καθαρισμός καμινάδας για να καθαριστεί ολικά.

 

 • Επίσης ο καθαριστής τζακιών θα πρέπει να διαγνώστει εαν έχει προκληθεί η οποιαδήποτε ρωγμή στα τοιχώματα της καμινάδας.

Με αυτόν τον τρόπο θα φροντίσετε να μείνετε ασφαλής σε μια τέτοια περίπτωση φωτιάς στην καμινάδα.

Μυρίζει / καπνιζει το τζακι. Χρειάζομαι καθαρισμό;

Πολλές φορές οι πελάτες μας καλούν για να μας ενημερώσουν οτι το τζάκι μυρίζει ή καπνίζει και να προχωρήσουμε σε κάποιον καθαρισμό.

Ωστόσο πρέπει να δούμε την συνολική εικόνα και να κάνουμε μια εμπεριστατωμένη διάγνωση για να δούμε από που προέρχεται το πρόβλημα.

Καθαρισμος καμιναδας

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις οπού κάποιο τζάκι από την πολύ μεγάλη χρήση έχει αρχίσει και μπουκώνει. Αυτό σημαίνει οτι η δίοδος της καμινάδας έχει στενέψει σε σημείο οπου δυσκολεύει την αναρρόφηση του καπνού και την διαφυγή του στην ατμόσφαιρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο καθαρισμος καμιναδας τζακιού είναι άκρως απαραίτητος, όχι μόνο για την βελτίωση της απόδοσής του αλλά και για την αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς.

Αλλαγή καπέλου

Στις περισσότερες περιπτώσεις που συναντάμε οι καμινάδες είναι παλαιού τύπου ( χτιστές, με εξοχή κόκκορα κ.α). Σε περιοχές οπου υπάρχουν νοτιάδες και δυνατά ρεύματα η καλύτερη λύση είναι η χρήση ενός περιστροφικού αιολικού καπέλου για την βελτιώση του εξαερισμού του τζακιού μας. Σε μερικές περιπτώσεις ωστόσο οπού οι συνθήκες είναι ακόμη πιο δύσκολες (ύπαρξη διπλανών κατοικιών με πολλούς ορόφους, υψηλά δέντρα τα οποία κόβουν την ροή του αέρα κ.α) πρέπει να εγκατασταθεί ειδικό καπέλο με μοτέρ. Μπορείς να πάρεις μια εξατομικευμένη προσφορά από τα έμπειρα συνεργεία της CK Service.

Προέκταση καμινάδας

Εάν παλαιότερα δεν είχατε πρόβλημα και το τζάκι τραβούσε, αλλά αργότερα δημιουργήθηκαν προβλήματα, λογικά κάτι άλλαξε στον εξαερισμό της καμινάδας. Αυτό μπορεί να είναι κάποια πολυκατοικία η οποία χτίστηκε ακριβώς δίπλα με αποτέλεσμα να εμποδίζει τον αέρα να φτάσει στην κορυφή της καπνοδόχου. Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτό που βοηθάει είναι η προέκταση καμινάδας σε ένα σημείο οπού ο αέρας πιάνει την καμινάδα και μπορεί να δημιουργήσει ροή αέρα. Μπορέις να μας πεις την περίπτωση σου και εμέις να σου δώσουμε την κατάλληλη λύση.

Καμινάδα με γωνία

Υπάρχουν μεν και αρκετά κατασκευαστικά προβληματα τα οποία μπορούν να επηρρεάσουν το κατά πόσο τραβάει ένα τζάκι. Ένα από αυτά είναι οι καμινάδας με κλίση 45 μοιρών και άνω. Όταν ένα τζάκι δημιουργείται από τον κατασκευαστή / τζακά δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 45 μοίρες. Αυτό, διότι με τον καιρό μπορεί να μαζευτεί μεγάλη ποσότητα κρεοζότου στην γωνία και να μπουκώσει το τζάκι μας. Σε αυτήν την περίπτωση είναι αναγκαίο να σπάσουμε ή να τροχίσουμε ένα μικρό μέρος της γωνίας του τζακιού για να καθαρίσουμε ολοκληρωμένα όλο το ύψος της καμινάδας και να απελευθερώσουμε το τζάκι από την ποσότητα που είναι μαζεμένη στην γωνία.

 

Δεν έχεις κάτι από όλα αυτά;

Κάλεσέ μας και πες μας το πρόβλημα σου και εμείς θα βρούμε μια λύση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σου!

Πως γίνεται ο καθαρισμος καμιναδας τζακιου ;

Ο καθαρισμος καμιναδας τζακιού είναι ένα επάγγελμα το οποίο ξεκίνησε από την αρχαιότητα και ήταν αναγκαία από τότε έως και σήμερα

Αυτό διότι οι καμινάδας μάζευαν τεράστιες ποσότητας αιθάλης οι οποίες ήταν επικίνδυνες όχι μόνο για φωτίες αλλα και για πνευμονοπάθιες.

Οι παλαιότερες πρακτικές και μέθοδοι γινόντουσαν κατά κύριο λόγο με θαμνώδη φυτά τα οποία τα δένανε με σχοινία και τα τραβούσαν προς τα κάτω ωστέ έτσι να καταφέρουν τα ρίξουν ότι έχει εσωτερικά η καμινάδα.

Ένας άλλος τρόπος σε καμινάδες με πολύ μεγάλη δίοδο ήταν ο καπνοδοχοκαθαριστήσ να μπαίνει ολόκληρος μέσα και να ξύνει τα τοιχώματα μέχρι να αφαιρεθεί οτιδήποτε είχε μαζέψει. Αυτός ο τρόπος ήταν άκρως επικίνδυνος όχι μόνο επειδή κάποιος μπορούσε να πέσει από μεγάλο ύψος αλλά και για πνευμονοπάθιες και καρκίνο.

O καθαρισμος καμιναδας του τζακιού μας έχει αρκετές μεθόδους και πρακτικές αναλόγως εάν το τζάκι μας κάνει γωνίες ή έχει συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες.

Υπάρχουν ειδικά εργαλεία τα οποία ο καπνοδοχοκαθαριστήσ χρησιμοποιούν για να φέρει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Η πιο συνιθισμένη πρακτική είναι ο καθαρισμός bottom top οπού ουσιαστικά καθαρίζουμε από την εστία προς τα πάνω για να φτάσουμε μέχρι το τέλος της καμινάδας.

Είναι η πιο ασφαλής πρακτική όσον αφορά τις ευθύγραμμες καμινάδας χωρίς γωνίες και χωρίς εμπόδια σε όλη την διαδρομή της καμινάδας μας.

Ο καθαρισμός από κάτω μας επιτρέπει να έχουμε μεγαλύτερο έλεγχο της βούρτσας καθώς και των κονταρίων με αποτέλεσμα να καθαρίσουμε το μεγαλύτερο ποσοστό των τοιχωμάτων της καμινάδας αλλά και να μην τραυματίσουμε την καμινάδα μας ούτε λιγο.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

 

 1. Μετράμε την διάμετρο της καμινάδας για να διαλέξουμε την κατάλληλη βούρτσα καθαρισμού από μέταλλο ή κατουτσούκ.
 2. Κοιτάμε με έναν φακό (high lumens) για τυχόν βλάβες ή ρωγμές στην καμινάδα.
 3. Περνάμε εντός της καμινάδας την πρώτη μας βούρτσα με ένα κοντάρι 1μ. ή 2μ.
 4. Μονώνουμε καλά την εστία με χοντρό νάυλον ή ειδικό δερμάτινο σκέπασμα για να αποφύγουμε σκόνες και μικροσωματίδια στον χώρο.
 5. Κάνουμε μια πολύ μικρη τρύπα στο νάυλον ή στο δερμάτινο πανί για να μπορέσουμε να περάσουμε τα κοντάρια μας.
 6. Ξεκινάμε την διαδικασία του καθαρισμού περνόντας τα κοντάρια μας. Αφού η βούρτσα ”σφινώνει” στην καμινάδα είμαστε σίγουροι πλέον οτι μπορούμε να αφαιρέσουμε κατακάθια επάνω στην καμινάδα μας.
 7. Προσθέτουμε κοντάρια και ξύνουμε σωστά όλες της επιφάνειες για να σιγουρευτούμε οτι ο καθαρισμος καμιναδας έγινε με σωστό τρόπο.
 8. Επιβεβαιώνουμε οτι η βούρτσα έφτασε στο τέλος της καμινάδας πηγαίνοντας στην ταράτσα.
 9. Αφαιρούμε τα κοντάρια ένα ένα αλλά αφήνουμε 1 ή 2 μέτρα μέσα στην εστία για να καθαρίσουμε τον κώνο της εστίας και πίσω από το τάμπερ ή κλαπέ.
 10. Αφαιρούμε το σκέπασμα
 11. Σκουπίζουμε την εστία και έπειτα το σημείο πίσω από το κλαπέ με την ειδική σκούπα στάχτης. Προσοχή: Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε οτί η πρόσβαση δεν είναι εύκολη και εαν ο επαγγελματίας δεν καθαρίσει σωστά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για φωτία ακόμη και εντός της οικίας μας.

 

Για τον συγκεκριμένο τρόπο καθαρισμού χρειαζόμαστε:

 • Νάυλον
 • Χαρτοταινία
 • Από 5 μέτρα κοντάρια μέχρι και 25 μέτρα
 • Βούρτσες στο μέγεθος της διαμέτρου της καμινάδας (καουτσούκ ή μεταλλικές)
 • Σκούπα στάχτης 1500w και άνω
 • Μικροαναλώσιμα

Καθαρισμος καμιναδας - Άλλοι τρόποι καθαρισμού

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι καθαρισμού καμινάδας οι οποίοι δεν χρησιμοποιούνται τόσο συχνά και αυτό διότι επιφυλάσσουν κινδύνους όπως το να ανέβεις σε ένα πολύ ψηλό σημείο ή σε κεραμοσκεπές.

Dual Line Method

Η συγκεκριμένη μέθοδος απαιτεί 2 άτομα για να καθαρίσουν την καμινάδα. Ενδύκνειται σε καμινάδες με γωνίες και ουσιαστικά χρησιμοποιούμε μια βούρτσα η οποία έχει 2 παροχές για σχοινία.

Το ένα σχοινί το περνάμε αργά με ένα βαρίδι στην εστία και το άλλο παραμένει στην ταράτσα. Ουσιαστικά οι 2 πλευρές τραβάνε το σχοινί με αποτέλεσμα να ξύσουμε όλες τις επιφάνειες της.

Έπειτα ότι έπεσε εντός της εστίας μαζέυεται προσεχτικά με ειδική σκούπα στερεών.

Top Bottom Method

Είναι ουσιαστικά μια διαδικασία που χρησιμοποιούμε σε συνδυασμό με τον παραδοσιακό τρόπο όταν υπάρχουν εμπόδια εντός της καμινάδας όπως σίδερα στην πλάκα υποστήλωσης του κτιρίου. Με αυτόν τον τρόπο φροντίζουμε να καθαριστεί όλο το ύψος της καπνοδόχου.

 

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να καθαριστεί η καμινάδα. Η CK Service είναι δίπλα σας για να διαγνώσει και να βρει τον πιο κατάλληλο για εσάς και να κάνει το τζάκι να αποδίδει σαν καινούριο.

Φόρμα επικοινωνίας
Πες μας τις ανάγκες σου
Πες μας το όνομα σου
Πες μας πως να επικοινωνήσουμε μαζί σου
Περισσότερες πληροροφορίες
Call Now Button